Olejek arganowy w kosmetyce

Kosmetyczny olejek arganowy jest substancją odżywczą dla skóry. Żaden inny produkt dostępny na świecie nie ma takich korzyści kosmetycznych, jak olejek arganowy. Składniki tego olejku, zwanego „płynnym złotem”, pomagają chronić ludzką skórę przed szkodliwym oddziaływaniem czynników środowiskowych, w tym przede wszystkim wykazują silne działanie przeciwstarzeniu się (właściwości antyoksydacyjne).

Olejek arganowy zawiera substancje bardzo korzystne w leczeniu różnego rodzaju skaz (np. blizny, rozstępy) na skórze. Co warto podkreślić dzieje się to w sposób naturalny, bez skutków ubocznych. Ponadto pomaga w zapobieganiu pojawianiu się zmarszczek i kurzych łapek oraz zwiększa elastyczność skóry.

Jeśli chcesz wiedzieć więcej – czytaj Olejek arganowy w kosmetyce.

Zalety i zastosowania olejku arganowego


Olejek arganowy jest korzystny dla człowieka w wielu aspektach. Jest to nie tylko produkt kosmetyczny, który pielęgnuje naszą skórę, włosy i paznokcie, ale również specyfik spożywczy, który ma właściwości prozdrowotne. On bezpośrednio wpływa dodatnio na funkcjonowanie wielu narządów oraz pomaga pośrednio organom wewnętrznym, poprzez podnoszenie wydolności ich pracy. Jak już wcześniej powiedziano, ma zastosowania zarówno kulinarne i kosmetyczne. Ale to ze względu na kosmetyczny aspekt olejkowi arganowemu nadano takie nazwy, jak “płynne złoto” i „olejek przeciwko starzeniu się”. Ma ogromne możliwości, aby przywrócić naturalną świeżość i elastyczność skóry. Zapobiega powstawaniu zmarszczek i przedwczesnemu starzeniu się skóry. Jest bardzo pomocny w usuwaniu rozstępów i blizn po ciąży. Olejek arganowy wzmacnia włosy, przywraca połysk i dodaje dużo więcej blasku włosom. Ma on zdolność łatwego wnikania w torebki włosowe i wzmacnia je od korzeni. To także zapobiega i pomaga leczyć rozdwajanie się włosów, zapewniając odpowiednie odżywienie i prawidłowy wzrost włosa od mieszka włosowego. Podobnie, olejek arganowy koi także naskórek i daje siłę do wzrostu zdrowych paznokci. Olejek ten nie ma także równego sobie innego naturalnego produktu, który mógłby pochwalić się równie wysoką skutecznością w zakresie zmniejszania i utrzymania właściwego poziomu cholesterolu.

Olejek arganowy w diecie

Olejek arganowy jest używany do celów spożywczych. Ma delikatny zapach i doskonałe walory smakowe. Jest olejem bardzo zdrowym, ponieważ jest jedynym produktem, który inicjuje spadek poziomu cholesterolu niezwłocznie po jego spożyciu. Jest więc jedynym naturalnym środkiem chroniącym nasze serca i układ krążenia przed chorobami cywilizacyjnymi związanymi z wysokim poziomem cholesterolu.

Jeśli chcesz wiedzieć więcej – czytaj Olejek arganowy – zastosowanie spożywcze.

Unikalny skład olejku arganowego

Olejek arganowy w przeważającej części składa się ninasycownych kwasów tłuszczowych (NNKW). Stanowią one ponad 80% oleju arganowego i są to:

  • kwas linolowy w ilości ok. 35% (Omega-6);
  • kwas oleinowy w ilości ok. 46% (Omega-9);
  • oraz  śladowe ilości kwasu Alfa-linolenowego (Omega-3).

Pozostałą część oleju arganowego stanowią nasycone kwasy tłuszczowe:

  • kwas palmitynowy w ilości ok. 12-13%;
  • kwas stearynowy w ilości ok. 5,5%.

Olejek arganowy zawiera większą niż zawarta w oliwie z oliwek dawkę witaminy E (różne tokoferole), sterole (schottenol, spinasterol), związki fenolowe (kwas ferulowy i wanilinowy), skwalan, karotenoidy (ksantofile). Dlatego właśnie ma on tak duże właściwości przeciwutleniające, a więc przyczyniające się do spowolnienia procesów starzenia. Ponadto związki te usprawniają odnowę DNA, przyczyniają się do ochrony przed promieniowaniem ultrafioletowym i przeciwdziałają rozwojowi komórek nowotworowych, chronią skórę przed czynnikami zewnętrznymi. Są również substancjami regulującymi ciśnienie tętnicze krwi.

Informacje ogólne


Olejek arganowy jest otrzymywany z jadalnej części orzechów drzewa arganowego znajdujących się w środku twardej skorupki owocu arganowego. Drzewa arganowe rosną głównie w południowo-zachodniej części Maroka. Rdzenna ludność tego terenu (tzw. Berberowie) od wieków żywi się bogactwem, jakie te drzewa oferują nie tylko człowiekowi, ale i zwierzętom. Są to drzewa żyjące od 125 do 450 lat. Zwane są one „drzewami życia”, czy „drzewami żelaznymi” i w dużej mierze przyczyniają się do możliwości przeżycia ludzi w tym pustynnym klimacie.  Owocować zaczynają one w wieku 40-60 lat i do wieku 400 lat mogą dostarczać drogocenne owoce. Najcenniejszym bogactwem drzew arganowych był od wieków olej, wykorzystywany jako pożywienie, a także w celach kosmetycznych i pielęgnacyjnych.

Berberowie, używali oleju arganowego:

  • do celów spożywczych w tradycyjnej kuchni marokańskiej;
  • zewnętrznie do ochrony skóry przed ekstremalnymi warunkami pogodowymi;
  • do masażu i pielęgnacji dzieci i niemowląt;
  • do pielęgnacji skóry w stanach zapalnych;
  • do pielęgnacji skóry w trakcie i po okresie ciąży, w celu zapobiegania powstawaniu rozstępów;
  • do codziennej ochrony skóry przed palącym słońcem i silnym wiatrem.

W ostatnich latach znaczenie tych drzew znacznie wzrosło z uwagi na korzyści otrzymywanego z jego owoców olejku, który  na całym świecie zdobywa coraz większą popularność. Ze względu na swoje wyjątkowe właściwości olejek arganowy stał się obiektem zainteresowań światowego przemysłu nie tylko spożywczego oraz przede wszystkim kosmetycznego.